Veel gestelde vragen

Over de testen

Wat is het verschil tussen een sneltest en PCR test?

De naam zegt het eigenlijk al, het grote verschil tussen de sneltest en de PCR-test is de snelheid waarmee je het resultaat hebt. Bij een sneltest is dit veelal binnen ongeveer 15 minuten. Je hebt echter meer virus nodig voor een positief testresultaat dan bij de PCR-test. Hierdoor werkt de test goed bij mensen met duidelijke klachten van het coronavirus. De sneltest is minder gevoelig. De PCR-test, is op dit moment de meest betrouwbare test.

Voor welke tests kan ik terecht bij COVID-19 TAXI?

PCR speekseltest
De PCR-test toont stukjes genetisch materiaal van het coronavirus aan van de uitstrijk uit de neus en keel. Onze PCR-test wordt verwerkt door een ISO gecertificeerd laboratorium volgens de richtlijnen van het RIVM. Bij de test ontvang je een wereldwijd geaccepteerd reiscertificaat.

Wat is een PCR-test?

PCR staat voor polymerase chain reaction. De PCR-test toont stukjes genetisch materiaal van het coronavirus aan in de uitstrijk van je keel en neus. In een laboratorium worden de gevonden stukjes genetisch materiaal gekopieerd en sterk vermenigvuldigd. Deze vermenigvuldiging geeft een hoge testgevoeligheid.

Is jullie PCR-test een RT-PCR?

Ja, alle PCR-testen op het coronavirus zijn RT-PCR’s. RT staat voor Reversed Transcription. Omdat een PCR dubbelstrengs genetisch materiaal vereist en het coronavirus een RNA virus is, moet eerst het enkelstrengs RNA worden omgezet in dubbelstrengs materiaal. Dit proces heet Reversed Transcription.

Is de PCR speeksel test gevalideerd?

De test is goedgekeurd door het RIVM en voldoet daarmee aan de eisen zoals gesteld door de GGD en het RIVM.

Is er 100% betrouwbaarheid met de PCR test?

De gehanteerde PCR test technologie is gevalideerd. Er is echter altijd een kleine kans op een zogenaamd vals-negatieve (je bent wel besmet, maar de test wijst dat niet uit) of vals-positieve (je bent niet besmet, maar de test indiceert uit dat je wel besmet bent) uitslag.

Daarnaast bestaat er een eveneens kleine kans dat het bij jou afgenomen monster niet een eenduidig resultaat geeft door externe oorzaken. Denk daarbij bijvoorbeeld aan recent oraal gebruik van medicatie, alcohol, mondspoelmiddelen en/of andere verontreinigingen in de mond-, keel- en neusholten of het niet op de juiste wijze uitvoeren van de instructies opgenomen in de bijgeleverde handleiding, waaronder onder andere, maar niet uitputtend, valt: niet de mond spoelen, binnen de 30 minuten voor speekselafname eten, drinken, roken en/of kauwgom kauwen.

Een PCR test biedt derhalve nooit een absolute (100%) zekerheid op een (betrouwbaar) resultaat. Aan de uitslag van een test kan je dan ook geen rechten ontlenen.

Genoemde mogelijke afwijkingen bij het tot stand komen van het resultaat gelden voor alle testen. Ook de testen afgenomen door GGD en/of (huis)arts. Deze bij u afgenomen test biedt jou dus een gelijke kans op een positieve of negatieve uitslag wanneer vergeleken met testen die afgenomen zijn door voornoemde GGD en/of (huis)arts.

Is een PCR speeksel test pijnlijk?

Het afnemen van een uitstrijk uit keel en/of neus zoals veel commerciële testservices en de GGD standaard gebruiken wordt door veel mensen als onprettig ervaren. COVID-19 TAXI werkt met een speeksel afname kit waarbij zelf het monsterbuisje wordt gevuld met speeksel. Het afname proces wordt daardoor als veel prettiger ervaren.

Kunnen kinderen ook getest worden?

Ja, de speeksel PCR test is geschikt voor alle leeftijden mits zij het monsterbuisje kunnen vullen. Is het kind nog niet in staat om een speeksel monster af te geven, bel of mail ons voor een andere oplossing.

Bestellen

Wanneer moet ik de test betalen?

Je betaalt de test direct bij het boeken van de afspraak via iDeal. Voor bedrijven met meerdere medewerkers is het mogelijk om dit op factuur te doen. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Kan ik meerdere testen tegelijk bestellen?

Natuurlijk, maar let dan wel op, dat je goed onthoud welk testnummer je per persoon gebruikt. Dit omdat de referentiewaarden van de resultaten per persoon verschillend kunnen zijn.

Ik heb geen bestel bevestiging ontvangen

Normaal gesproken ontvang je direct een e-mail bevestiging. Dit kan normaal gesproken tot 5 minuten na je bestelling duren. Als je dan nog geen e-mail hebt ontvangen kijk dan in je spambox of de e-mails hier terecht zijn gekomen. Mocht je na vijftien minuten nog geen e-mail hebben ontvangen neem dan contact met ons op.

Kan ik mijn bestelling annuleren?

Ja, dit kan tot 24 uur van tevoren. Stuur daarvoor een e-mail naar info@covid-19taxi.nl en vermeld je bestelnummer en contactgegevens. Wij gaan dan de annulering doorvoeren en storten het geld terug. Dit gebeurt meestal binnen een aantal werkdagen. Annuleer je buiten deze termijn, dan vindt er GEEN restitutie plaats.

Zelftestafname

Moet ik mij legitimeren?

Ja, om er zeker van te zijn dat jij de aanvrager bent die ook het monster afgeeft vragen wij jouw paspoort, ID kaart of rijbewijs te laten zien.

Hoe werkt de PCR speekseltest?

Gelukkig zijn onze testen zeer eenvoudig thuis uit te voeren. Toch hebben we voor de zekerheid in elke verpakking een gebruikshandleiding gedaan, zo weet je altijd precies hoe je de test moet uitvoeren.

Is er ook een video handleiding?

Als je op zoek bent naar wat extra uitleg, zit je hier goed. In deze video vind je een korte uitleg van de test.

Kan ik hulp inschakelen als ik er toch niet uit kom of nog vragen heb?

Natuurlijk! Je kunt onze chauffeur vragen om hulp of contact met ons opnemen. We helpen je namelijk graag! 085-3038962 of info@covid-19taxi.nl

Uitslag

Hoe krijg ik de uitslag?

Wanneer je uitslag bekend is, krijg je een bericht van de Consentry app. Je kunt hier dan ook je reiscertificaat downloaden. Bij een positieve uitslag word je bovendien persoonlijk opgebeld. Het opgeven van de juiste contactgegevens bij registratie is daarom van groot belang.

Wordt de uitslag van mijn test met anderen gedeeld?

Bij een bestelling van een PCR speeksel test accepteer je dat wij in geval van een positief resultaat de uitslag door kunnen geven aan de GGD. Covid-19 (SARS-CoV-2) valt onder de meldingsplicht infectieziekten volgens de Wet publieke gezondheid (Wpg). Wij zijn verplicht om positieve uitslagen te melden aan jouw lokale GGD en mogen dit niet anoniem doen. De GGD zal na melding contact met je opnemen voor een bron- en contactonderzoek. De arts infectieziektebestrijding van de GGD beoordeelt het besmettingsgevaar en of er maatregelen nodig zijn zoals; isolatie en quarantaine. Volg altijd de richtlijnen van het RIVM.

Wanneer ontvang ik geen uitslag?

Dat kan voorkomen wanneer er onvoldoende beschikbaar materiaal is. Er is dan te weinig speeksel in buisje ten opzichte van de handleiding. De test kan dan niet worden uitgevoerd en je krijgt geen resultaat gerapporteerd.

Uit mijn test komt dat ik positief getest ben, wat nu?

Volg altijd de richtlijnen van het RIVM. Bij een bestelling van een PCR speeksel test accepteer je dat wij in geval van een positief resultaat de uitslag door moeten geven aan de GGD. Covid-19 (SARS-CoV-2) valt onder de meldingsplicht infectieziekten volgens de Wet publieke gezondheid (Wpg). Wij zijn verplicht om positieve uitslagen te melden aan jouw lokale GGD en mogen dit niet anoniem doen. De GGD zal na melding contact met je opnemen voor een bron- en contactonderzoek. De arts infectieziektebestrijding van de GGD beoordeelt het besmettingsgevaar en of er maatregelen nodig zijn zoals; isolatie en quarantaine.

Ik heb corona gehad en ben nu beter, maar mijn test blijft positief. Hoe kan dat?

Tot weken na een besmetting met SARS-CoV-2 kunnen er nog sporen van het virus aanwezig zijn in de neus en/of keel.

Reizen

Krijg ik een reiscertificaat bij de PCR test?

De uitslag wordt bevestigd middels een GRATIS certificaat voor o.a. reizen naar het buitenland. Voor reizen naar het buitenland wordt steeds vaker een certificaat gevraagd. Het RIVM laboratorium werkt met een door het RIVM goedgekeurde methode, en samen met een arts microbioloog. Daarom wordt de PCR speeksel test KOSTENLOOS voorzien van een certificaat welke gebruikt kan worden om te reizen.

Welke landen vereisen een PCR-test? Hoe oud mag deze zijn?

COVID-19 TAXI heeft een uitgebreide en overzichtelijke lijst met landen gemaakt, zodat jij je boeking hierop kan aanpassen. Dit is een lijst van 10-03-2021. Hieraan kunnen geen rechten worden ontleend, je dient zelf te controleren wat je nodig hebt. Kijk voor meer informatie in de reis app van de overheid

 • Antigua & Barbuda (max 72 uur voor vertrek)
 • Aruba (max 72 uur voor vertrek)
 • Australië (max 72 uur voor vertrek)
 • Azerbeidzjan (max 48 uur voor vertrek)
 • Bahama’s (maximaal 5 dagen voor vertrek)
 • Barbados (max 72 uur voor vertrek)
 • België (max 72 uur voor vertrek)
 • Bonaire, Sint Eustatius en Saba (max 72 uur voor vertrek)
 • Brazilië (max 72 uur voor vertrek)
 • Cambodja (max 72 uur voor vertrek)
 • Canarische Eilanden (max 72 uur voor vertrek)
 • China (max 48 uur voor vertrek)
 • Colombia (max 96 uur voor vertrek)
 • Comoren (max 72 uur voor vertrek)
 • Costa Rica (max 72 uur voor vertrek)
 • Curaçao (max 72 uur voor vertrek)
 • Cyprus (max 72 uur voor vertrek)
 • Dubai (max 96 uur voor vertrek)
 • Denemarken (max 24 uur voor vertrek)
 • Dominicaanse Republiek (max 5 dagen oud bij aankomst)
 • Duitsland (max 48 uur voor vertrek)
 • Ecuador (max 10 dagen voor vertrek)
 • Egypte (max 72 uur voor vertrek)
 • Ethiopië (max 5 dagen voor vertrek)
 • Gabon (max 5 dagen voor vertrek)
 • Grenada (max 7 dagen voor vertrek)
 • Griekenland (max 72 uur voor vertrek)
 • Honduras (max 72 uur voor vertrek)
 • Indonesië (max 48 uur voor vertrek)
 • Iran (max 96 uur voor vertrek)
 • Italië (max 48 uur voor vertrek)
 • Ivoorkust (max 5 dagen voor aankomst)
 • Japan (inreisverbod voor reizigers uit Nederland)
 • Kenia (max 4 dagen voor vertrek)
 • Koeweit (max 72 uur voor vertrek)
 • Kroatië (max 48 uur voor vertrek)
 • Libanon (max 96 uur voor vertrek)
 • Liberia (max 72 uur voor vertrek)
 • Marokko (max 72 uur voor vertrek)
 • Nigeria (max 96 uur voor vertrek)
 • Oeganda (max 72 uur voor vertrek)
 • Oostenrijk (inreisbeperking)
 • Pakistan (max 96 uur voor vertrek)
 • Portugal, Madeira/Azoren (max 72 uur voor vertrek)
 • Rusland (max 72 uur voor vertrek)
 • Rwanda (max 48 uur voor vertrek)
 • Senegal (max 72 uur voor vertrek)
 • Servië (max 48 uur voor vertrek)
 • Soedan (max 72 uur voor vertrek)
 • Spanje (max 72 uur voor vertrek)
 • Sri Lanka (max 72 uur voor vertrek)
 • Suriname (max 120 uur voor vertrek)
 • Sint Maarten (max 120 of 48 uur voor vertrek)
 • Taiwan (max 72 uur voor vertrek)
 • Thailand (geen test, 15 dagen quarantaine)
 • Turkije (max 72 uur voor vertrek)
 • Uruguay (max 72 uur voor vertrek)
 • Verenigde Arabische Emiraten (max 96 uur voor vertrek)
 • Verenigd Koninkrijk (max 72 uur voor vertrek)
 • Verenigde Staten (max 72 uur voor vertrek)
 • Vietnam (inreisverbod voor reizigers uit Nederland)


Let op! De situatie verandert per dag en er kunnen afwijkingen zijn. Je bent zelf verantwoordelijk om de inreisbeperkingen voor het land van bestemming te controleren met de lokale autoriteiten en de reisorganisatie.

Wat staat er op het certificaat vermeld?

Het verschilt per certificaat wat er op vermeld staat.

PCR-test: naam, geboortedatum, geslacht, documentnummer, manier van testafname, datum/tijd van testafname, datum van de uitslag, testresultaat, type test, de gegevens van het laboratorium, naam en handtekening van de arts.

Sneltest: naam, geboortedatum, geslacht, documentnummer, datum/tijd van testafname, testresultaat, type test, naam en handtekening van de arts.

Privacy

Hoe zit het met de privacy?

Wij verwijzen je graag naar onze uitgebreide Privacyverklaring.
De chauffeur COVID-19 TAXI ziet behoudens het afhaaladres, de naam van de testpersoon en een blik op uw legitimatie geen verdere persoonsgegevens.