Een feestje om te testen of het veilig kan: 'Gaaf en onwerkelijk'

Een feestje om te testen of het veilig kan: ‘Gaaf en onwerkelijk’

Dansen, drinken en feesten, en dat met honderden mensen tegelijk. In tijden van corona kun je het je misschien bijna niet voorstellen, maar vandaag gingen 1300 mensen compleet uit hun dak tijdens een test-dancefeest in de Ziggo Dome. “Het is zo gaaf om hier bij te zijn. In het begin voelde het nog een beetje onwerkelijk, maar al snel ging iedereen helemaal los.”

 

Het is vandaag bijna een jaar geleden dat evenementen met meer dan 100 man verboden werden vanwege de coronacrisis. Dat betekende ook meteen het einde van grote (dance)feesten, concerten en festivals.

Kippenvel

Maar vandaag stond er voor het eerst in tijden weer een rij bij de Ziggo Dome in Amsterdam. “Ik krijg er gewoon kippenvel van als ik rondkijk”, zegt portier Michel. “We hebben ruim een jaar geen bezoekers gehad, dus het is fantastisch dat er vandaag weer mensen mogen komen.”

Testevenementen

Dat er mensen mogen komen, is te danken aan een experiment van Fieldlabs. Die organisatie onderzoekt met meerdere partijen of het mogelijk is om in tijden van corona toch op een veilige manier grotere evenementen te organiseren. 

Zo was er al een test met een congres met 500 aanwezigen, een voetbalwedstrijd met publiek en een theatervoorstelling met 1300 toeschouwers in de zaal. Vandaag werd er in de Ziggo Dome getest of het wellicht ook mogelijk is om binnenkort weer dancefeesten te kunnen organiseren, en zo ja: op welke manier.

Hoewel er normaal gesproken 17.000 mensen in de zaal plaats kunnen nemen, zijn er – vanwege de coronamaatregelen – zaterdag 1300 man uitgenodigd. Deze ‘uitverkorenen’ zijn opgedeeld in vijf groepen van 250 mensen en een groep van 50.

Iedere zogenoemde ‘bubbel’ heeft een eigen ingang en looproute in de Ziggo Dome en eigen regels.

‘Onwerkelijk in deze tijd’

In de rij voor de Ziggo Dome zit de sfeer er al goed in. “Ik heb er heel veel zin in, het is inmiddels zo lang geleden”, zegt Mark (24) uit Alkmaar. “Het gevoel dat je zometeen weer kan feesten is echt super. Het is zo onwerkelijk om dat in deze tijd te kunnen doen”, vertelt hij.  “De hele sfeer eromheen is al genieten, het gevoel om weer te kunnen feesten. Het is zo onwerkelijk om dat in deze tijd te kunnen doen.”

“Gewoon even weg uit de dagelijkse sleur”, vult Marissa (23) aan, met wie Mark naar het feest gaat. “We gaan voor ons gevoel even een beetje terug naar het oude leventje.”

1300 mensen hebben een kaartje weten te scoren voor het feest, dat (net als het testconcert van morgen met André Hazes, en de festivals van volgend weekend) binnen no-time was uitverkocht.

Twee keer testen

Een kaartje voor het dancefeest kostte 15 euro. Iedereen die vandaag aanwezig is, moest maximaal 48 uur van tevoren een gratis coronatest ondergaan. Volgens de organisatie zijn in totaal 1589 mensen getest (bezoekers en medewerkers) en waren de uitslag bij 12 mensen positief. Zij moesten uiteraard in quarantaine en waren vandaag niet aanwezig.

Het doen van een coronatest was voor de meeste bezoekers geen probleem. “Sommige mensen doen daar misschien moeilijk over, maar ik vind het allemaal wel meevallen”, zegt Marissa. “Als dat de enige dingen zijn die je moet doen om zo’n feestje mee te pakken, dan ga ik daar graag mee akkoord, dat hebben we er graag voor over.”

Ook is het de bedoeling dat deelnemers zich vijf dagen na het feest opnieuw laten testen, om te kijken of er tijdens het evenement besmettingen hebben plaatsgevonden. Bij een proefoptreden van Guido Weijers bleek eerder dat 20 procent van het publiek zich achteraf niet had laten testen.